De Sims 4 Review - Basisspel

En toen was het zover, 4 september 2014 kwam na lang wachten eindelijk De Sims 4 uit. Natuurlijk heb ik de tijd genomen om het spel te ontdekken en informatie te verzamelen. Op dit moment heb ik genoeg informatie verzameld om een review voor jullie te schrijven.


Zodra je het spel van De Sims 4 opstart voor de eerste keer kom je meteen bij "creëer een Sim" en kun je meteen aan de slag. Als je de CAS Demo gehad hebt dan is dit geen nieuw scherm meer en kun je meteen aan de slag met het maken van jouw Sims. In de Demo kon je alleen een "Jongvolwassen Sim" aanmaken, nu heb je de keuze tussen "Kind, Tiener, Jongvolwassen, Volwassen en Oudere". Eigenlijk werkt het aanmaken bij alle Sims het zelfde. Je kunt "een naam kiezen, stem, loopje, doelen, eigenschappen en uiterlijk". In welke volgorde je dat doet is natuurlijk je eigen keuze. Kies de persoonlijkheid die bij jouw Sim past. Helaas is het in De Sims 4 wel zo dat er nu minder eigenschappen gekozen kunnen worden dan we gewend waren. Kind = 1 eigenschap / Tiener = 2 eigenschappen / (Jong) Volwassen / Oudere = 3 eigenschappen Als je een doel kiest krijg je automatisch een beloningseigenschap erbij, deze kun je niet kiezen.

Als je jouw Sim gaat aanpassen opent zich er een nieuw "menu". Helaas is er geen CEST meer, ondanks dat er genoeg keuze is mis ik dat toch wel. Alles is nu onderverdeeld in meerdere categorieën waardoor items snel te vinden zijn. En bij elke kleding categorie heb je ook "uitgelicht". Hier staan al een aantal setjes in die je kunt kiezen in verschillende kleuren, mocht je niet te veel tijd willen besteden aan het creëren van je Sim.

Als je klaar bent met het maken van jouw Sim(s) is het tijd om de werelden te gaan laden. Zodra deze geladen zijn, heb je de keuze uit Willow Creek of Oasis Spring. Je kunt dan kiezen om een bestaande woning te betrekken of je eigen huis te gaan bouwen. Wat meteen opvalt is dat beide werelden erg klein zijn vergeleken met De Sims 3. Zo kun je zelf geen nieuwe kavels neer leggen en moet je het doen met wat er al is. De werelden zijn opgedeeld in meerdere wijken en elke wereld heeft een groot park en 4 openbare kavels.

Als je jouw Sim(s) eenmaal verhuisd hebt naar de plek waar jij graag wilt wonen kom je meteen in de Gameplay Modus. Je kunt er voor kiezen om het huis te laten zoals het is of deze meteen te verbouwen. Als je naar de bouw/koop modus gaat kun je alles gaan aanpassen. EA heeft duidelijk veel tijd besteed aan de bouw / koopmodus. Zo is alles nu samengevoegd en hoef je niet meer extra te schakelen als je dingen aan je huis / inrichting wilt aanpassen. Wat erg fijn is. Er zijn verschillende manier hoe je jouw huis kunt bouwen. Zo kun je kiezen uit een huis die al in het spel staat, je kunt helemaal met niks beginnen en je creativiteit los laten met het maken van een huis of je kunt kiezen voor de voor ingerichte kamers. Vergelijk het met de blauwdrukken uit De Sim 3. Alleen dan wel een stuk beter omdat je nu al kunt zien hoe de kamer eruit ziet. En je hebt nu ook de mogelijkheid om een huis of alleen een kamer uit de galerij te halen en daarmee jouw droomhuis te bouwen. De galerie kun je vergelijken met de uitwisseling van De Sims 3. Alleen dan makkelijker omdat het in game zit.

Toch is hier erg duidelijk hoeveel tijd EA eraan besteed heeft. Je kan echt alles aanpassen naar eigen wens. Zo heb je verschillende daken die je aan je droomhuis mee kunt geven, een verdieping laten zweven, 3 verschillende hoogtes kiezen aan muren, makkelijk een fundering toepassen en nog veel meer. Als je klaar bent met het maken van jou droomhuis en je bent er tevreden over dan kun je deze uploaden naar de galerij om jouw droomhuis te delen met andere Simfans. Dit is ook mogelijk met alleen een kamer.

Wat ook een groot voordeel is dat je nu je huis of kamer kan verplaatsen. Stel je bent niet tevreden of de plek waar je huis staat of waar een bepaalde kamer zich bevind. Klik deze dan aan en kies een nieuwe plek om deze te plaatsen. En dan heb je ook de keuze nog om een kamer groter of kleiner te maken door middel van de pijltjes waar je aan kunt trekken of duwen.

 

Ben je klaar met het huis dan kan de game play beginnen. Wat in het begin wel wennen is. Ook hier heeft EA een aantal dingen aan veranderd. Zo zijn er emoties bij gekomen. En deze emoties hebben veel invloed op een Sim. Dit kan zowel goed als slecht zijn. Bedenk bijvoorbeeld dat als je Sim boos is en ruzie maakt met een andere Sim, dan zal jouw Sim dit eerst goed moeten maken voordat zij een betere band kunnen opbouwen. Daarnaast zijn er ook andere opties als je Sim een bepaalde emotie heeft. Stel je Sim is speels, dan kan jouw Sim in bad spelen. Ook zijn de emoties handig voor school en werk. Om een beter rapport te halen of promotie. Helaas kan een bepaalde emotie ook tot andere dingen leiden zoals de dood. Ik als Simfan schrokken hier wel even van. Gelukkig kun je de emoties van je Sim zelf in de hand houden en als je daar goed op inspeelt zal je Sim oud worden op de manier zoals jij dat wilt.

Ook de interacties zijn aangepast. Een Sim kan nu meerdere dingen tegelijk zoals eten en een gesprek hebben met andere Sims. Dit kan ook helpen bij je vaardigheden en je bouwt op deze manier ook een band op met andere Sims. Helaas duurt een vriendschap opbouwen nu wel langer dan we gewend waren. Ook het onderhouden is een vak apart. Als je een bepaalde Sim even niet spreekt kan het gebeuren dat jou Sim die persoon gewoon niet meer kent en dus opnieuw kennis moet maken. Wat soms best frustrerend kan zijn maar ook weer een uitdaging.

Als jouw Sim de wereld een beetje ontdekt heeft kan hij/zij opzoek naar werk. Want ja, om jezelf en/of het huishouden te onderhouden heb je wel Simoleons nodig. Op dit moment zijn er 8 banen waar je uit kunt kiezen. Bij elke baan kun je 2 keuzes maken welke richting jij op wilt met de carrière van jou Sim. Ondanks dat je nu een keuze kunt maken uit deze banen missen wij er toch wel een aantal zoals een baan als kindermeisje, brandweer of een sport carrière.

Er zijn ook nog andere manieren om Simoleons te verdienen. namelijk met vaardigheden zoals schilderen, schrijven of een muziek instrument bespelen. Maakt een mooi schilderij en verkoop deze, schrijf een bestseller of geef een concert met jouw instrument in het park. Hoe hoger je vaardigheid wordt hoe meer je zult verdienen. En hoe meer andere Sims naar jou zullen komen luisteren.

Ook in De Sims 4 zijn er meerdere generaties. Helaas missen we er wel eentje in het rijtje, namelijk peuters. Op het moment dat je Sim zwanger is moet je Sim ook gewoon naar haar werk toe. Zwangerschap verlof zit er niet meer in. Dan zijn er nog een aantal dingen veranderd. Baby's hebben nu beentjes gekregen waardoor het er realistischer uit ziet  maar de vrijheid die wij gewend waren uit De Sims 3 is totaal verdwenen. Je baby ligt in een wiegje en kan nergens mee naar toe. Alle interacties die je met een baby kunt doen moeten dan ook bij de wieg gebeuren. Zelfs het borstvoeding geven waar iedereen zo blij om was. Persoonlijk vind ik dit een grote misser van EA.

Voor Simfans die graag met generatie spelen mist hier toch het een en andere, zoals het leren lopen, praten en zindelijk maken. Zodra een baby opgroeit springt deze als kind uit de wieg wat toch echt wel raar is. Ondanks dat heeft EA wel een beetje aan ons gedacht. Kinderen kunnen nu ook eindelijk een instrument bespelen. Dit is een mooie toevoeging en het is erg leuk om te zien hoe kinderen een vaardigheid zoals viool of piano leren spelen.

Er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken in de wereld van De Sims 4 en ik wil niet alles al verklappen. Daarom wens ik jullie veel speel plezier bij het ontdekken van De Sims 4!


Conclusie Lacuna

De Sims 4 is een heel nieuw spel in de generatie Sims spellen. In het begin is het even wennen hoe alles werkt en om alles te ontdekken. Maar dit vind ik zeker de moeite waard. EA heeft goed nagedacht hoe zij De Sims 4 aantrekkelijk konden maken voor meer mensen. Door het nieuwe bouwen is het makkelijker voor de "niet" bouwers toch een mooi huis neer te zetten. De nieuwe emoties zijn ook een groot plus punt. En natuurlijk dat je Sims nu meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Daarnaast is je Sim niet meer gebonden aan 1 wereld waardoor je overal heen kunt om uit te gaan, te werken of te gaan verhuizen. Ondanks de laadtijden gaat dit best vlot om je door de wereld te kunnen verplaatsen. Ook de galerij in het spel is erg handig, waardoor je niet eerst je spel hoeft af te sluiten om een huis, kamer of Sims familie aan je spel toe te voegen.

Nadeel aan De Sims 4 vind ik dat er geen peuters zijn en dat er geen CEST meer is. Want de kleuren zijn wel erg eentonig na een tijdje. Ondanks dat heeft EA een goed spel afgeleverd waar je genoeg plezier aan kunt beleven. Ik ben positief verrast over alle mogelijkheden en zijn erg benieuwd wat EA nog meer voor ons in petto heeft.

wc-001
Willow Creek zit in het basisspel van De Sims 4. Deze wereld is geïnspireerd op New Orleans.

"Willow Creek":

Willow Creek is een mooie groene wereld. Deze wereld bestaat uit 6 verschillende buurten. De kavels kunnen openbaar of bewoonbaar zijn en er kunnen zich 20 Sims aanwezig zijn, inclusief je eigen huishouden. Tussen de kavels zijn er “openbare gebieden” waar je Sims gebruik van kunnen maken. En dat zullen ze ook zeker doen.

Buurten en Kavels:

De buurten zijn verdeeld. Er is 1 buurt ingericht als een groot park. Er is 1 buurt waar 4 openbare kavels zijn en 4 bewoonbare buurten. Elke buurt heeft hun eigen inrichting en uitstraling en bevatten 2 – 5 kavels. Sommige kavels zijn leeg, sommige hebben een leeg huis en sommige zijn bezet door Sims in het spel.

Overzicht Bewoonbare Kavels en Huishoudens:

Buurt 1:

 • Koopjesboog
 • Beekhuis
 • Krakende Hut
 • Madeliefhuisje = Familie Wolters
 • Essentiële Tuin = Huishouden Vrienden voor altijd

Buurt 2:

 • Rozenstroming
 • Huis der gebroken Harten = Familie Pancakes
 • Huize Rivierzijde
 • Beekhuisbungalow = Familie Hofman
 • Pottenmakersheuvel

Buurt 3:

 • Ophelia Villa = Familie van de Kerkhof
 • Villa Parkhof
 • Beschutte Villa
 • De Gezegende Modderpoel

Buurt 4:

 • Het Eikenhuis = Familie van Bommel
 • Cipres Terras = Familie Spencer-Kim-Lewis

[nggallery id=10]

Overzicht Openbare Kavels:

 • Bibliotheek = Willow Creek Archief
 • Sportschool = Hoffers & Hossers
 • Nachtclub = De Blue Velvet
 • Museum = Gemeentemuseum
 • Park = Magnoliabloesem

[nggallery id=12]

Mijn Mening:

Persoonlijk vind ik Willow Creek erg mooi. Ik hou van het groene en de leuke huisjes die er al inzitten. Ook is er van alles te doen en het park is echt erg groot en er zijn altijd wel Sims te vinden. De "openbare gebieden" heb ik nog niet veel bezocht, maar je Sim kan er altijd wel een praatje maken of de kids spelen. Helaas zijn de boten en tram alleen voor decoratie en kun je daar geen gebruik van maken. Ondanks dat vermaak ik mij goed genoeg in deze prachtige wereld.

Random Screens Willow Creek:

[nggallery id=4]

os-001

"Oasis Springs":

Oasis Springs is een woestijnachtige wereld. Deze wereld bestaat uit 6 verschillende buurten. Tussen de kavels zijn er “openbare gebieden” waar je Sims gebruik van kunnen maken. En dat zullen ze ook zeker doen. De kavels kunnen openbaar of bewoonbaar zijn en er kunnen zich 20 Sims aanwezig zijn, inclusief je eigen huishouden. 

Buurten en Kavels:

De buurten zijn ook verdeeld is Oasis Springs. Er is 1 buurt ingericht als een groot park. Er is 1 buurt waar 4 openbare kavels zijn en 4 bewoonbare buurten. Elke buurt heeft hun eigen inrichting en uitstraling en bevatten 2 – 5 kavels. Sommige kavels zijn leeg, sommige hebben een leeg huis en sommige zijn bezet door Sims in het spel.

Overzicht Bewoonbare Kavels en Huishoudens:

Buurt 1:

 • Raffia Quinta = Familie De Wit
 • Stoffige Bouwput
 • Het Cactushuis = Huishouden Huisgenoten
 • Uitzichtsgroeve
 • Lentezicht

Buurt 2:

 • Hoeksteen
 • Het Strandhuis
 • Agave Verblijf
 • Slordige Cactusgrond = Familie Zest
 • Huize Zandbunker = Familie Prins

Buurt 3:

 • Affluista Villa = Familie Landgraaf
 • Yuma Hoogten

Buurt 4:

 • Rio Verde
 • Aride Richel
 • Granade Plaats
 • Zwoele Lentezijde = Familie Heethart

[nggallery id=13]

Overzicht Openbare Kavels:

 • Bar = Ratelslangsap
 • Sportschool = Heffen & Vetbranden
 • Lounge = De Zonneflits
 • Museum = Het Toekomstige Verleden
 • Park = Woestijnbloem

[nggallery id=14]

Mijn Mening:

Oasis Springs is heel anders dan Willow Creek. Ondanks dat is dit ook een mooie wereld. Er zijn veel bergen en het lijkt op een woestijn qua kleuren. Natuurlijk zijn de huizen daarop aangepast. En natuurlijk is ook is Oasis Springs een mooi groot park te vinden waar je Sims zich kunnen vermaken. Daarnaast heb je hier ook de "openbare gebieden waar je Sims heen kunnen gaan voor een praatje of om de kinderen te laten spelen.

Random Screens Oasis Springs:

[nggallery id=15]


Delen met:
 •  
 •  
 •  
 •